فرآوری و تولید مواد غذایی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت ا... آملی

خشک‌کردن لایه‌ نازک آلو توسط هوای گرم و ماکروویو: اثر فراسنجه‌های آزمایش برسینتیک خشک‌کردن

مقاله 1، دوره 7 (سال 1396)، شماره 3 (پاییز) ، صفحه 36-23

نوع مقاله: ‌کامل پژوهشی

نویسندگان

نقی زاده رئیسی؛ آزاده قربانی حسن سرایی؛ دنیا مقصودلو

چکیده

خشک‌کردن یکی از روش‌های نگهداري می‌باشدکه در آن، حذف رطوبت از طریق انتقال همزمان حرارت و جرم صورت می‌گیرد. بهره‌وری کم انرژي و مدت‌ زمان طولانی خشک‌کردن با هواي داغ، مطالعه در مورد استفاده از تکنیک‌های نوین خشک‌کردن نظیر ماکروویو را ضروری ساخته است.در این تحقیق، نمونه‌های آلو توسط مایکروویو و نیز با روش هوای داغ در دمای ٧٠ درجه سانتی‌گرادبا توان ١٨٠ وات، در 2 تکرار خشک گردیدند. سپس جهت بررسی میزان رطوبت از دست‌ رفته در حین فرآیند، وزن نمونه ­ها در فاصله‌های زمانی 5 و 2 دقیقه به ترتیب برای تیمار‌های خشک‌ شده به روش هوای داغ و ماکروویو ثبت شد. آنگاه سینتیک خشک‌کردن با ١٢ مدل تجربی و بر اساس چهار شاخص آماری شامل ضریب تبیین (R2)، مجموع مربعات خطا (SSE)، مربع کای (2χ) و ریشه متوسط خطای داده‌ها (RMSE) با یکدیگر مقایسه گردیدند. طبق نتایج حاصله، بهترین مدل جهت برازش داده‌های خشک‌کردن باهواي داغ، مدل میدلی بوده است.مدل مذکور، براي داده‌های مربوط به خشک‌کردن توسط ماکروویو نیز برازش مناسبی را نشان داد. در واقع، این مدل‌ داراي بالاترین ضریب تبیین و کمترین مجذور میانگین مربعات خطا، کاي مربع و مجموع مربعات خطا، نسبت به سایرمدل‌ها بود.

کلمات کلیدی

خشک‌کردن با هوای داغ، خشک‌کردن با ماکروویو، آلو، سینتیک.

آمار

تعداد مشاهده مقاله: 12
تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 3